Verzuimreglement

1. Ziek melden
Bij arbeidsongeschiktheid moet u op de eerste ziektedag voor 8.30 uur, uw werkgever hiervan op de hoogte te stellen (melden bij het bedrijfsbureau).
Benodigde informatie:

  • de te verwachten verzuimduur;
  • eventuele relatie van het verzuim met het werk of de werkomgeving;
  • eventueel ziekenhuisopname;
  • verpleegadres en telefoonnummer;
  • of de huisarts is/wordt ingeschakeld.

2. Begeleiding door de werkgever
De werkgever (of andere verantwoordelijke functionaris) zal periodiek, zonodig wekelijks op vrijdag met de ziekewerknemer contact opnemen en informeren naar de voortgang. De werknemer wordt dan tevens op de hoogte gebracht van eventuele belangrijke zaken die in het bedrijf spelen. Dit kan zowel telefonisch als door middel van een huisbezoek geschieden.

3. Thuisblijven
De werkgever (of andere verantwoordelijke functionaris) zal periodiek, zonodig wekelijks op vrijdag met de ziekewerknemer contact opnemen en informeren naar de voortgang. De werknemer wordt dan tevens op de hoogte gebracht van eventuele belangrijke zaken die in het bedrijf spelen. Dit kan zowel telefonisch als door middel van een huisbezoek geschieden.

4. Tijdelijk ander werk
Op verzoek van de werkgever dient u thuis te blijven tot het eerste bezoek van de Arbo-dienstfunctionaris of tot het eerste spreekuur op de Arbo-dienst of tot u de Eigen Verklaring van de Arbo-dienst hebt teruggestuurd, tenzij u toestemming van de werkgever heeft buitenshuis te gaan maar u dient de eerste drie weken wel thuis te zijn:

  • ’s morgens tot 10.00 uur;
  • ’s middags van 12.00 uur tot 14.30 uur.

Tot het eerste contact en tijdens bovengenoemde uren mag u alleen van huis gaan voor een bezoek aan de behandelend arts of aan de bedrijfsarts van de Arbo-dienst, kinderen van en naar school brengen of om het werk te hervatten. Indien uw arbeidsongeschiktheid onverhoopt langer dan 3 weken zou duren, vervalt de plicht om tijdens de hierboven genoemde uren thuis te zijn, tenzij de bedrijfsarts van de Arbo-dienst anders bepaald.

5. Maak bezoek mogelijk
De werkgever en de functionaris van de Arbodienst moeten u kunnen bereiken. Daartoe is het nodig dat u hen in de gelegenheid stelt om u in uw woning of op het verpleegadres te bezoeken. Is er (terwijl u thuis bent) iets bijzonders aan de hand (bijvoorbeeld de bel is defect of er is niemand thuis die de deur open kan doen) treft u dan maatregelen, waardoor hij toch toegang tot de woning kan krijgen. U dient er voor te zorgen, dat als de functionaris van de Arbodienst u niet thuis treft, hij op uw adres kan vernemen waar u bent. Mocht u, zonder aantoonbare reden, niet thuis zijn op de voorgeschreven tijden, kunnen/zullen de kosten van het huisbezoek aan u worden doorberekend.

6. Het juiste adres
Indien u tijdens arbeidsongeschiktheid gaat verhuizen of tijdelijk elders verblijft of van verpleegadres verandert (bijvoorbeeld opname in of ontslag uit een ziekenhuis) behoort u dit binnen 24 uur aan uw werkgever en aan de Arbodienst door te geven.

7. Vakantie en verblijf in buitenland
Tijdens arbeidsongeschiktheid dient u voor een meerdaagse vakantie of voor een meerdaags verblijf in het buitenland toestemming te hebben van de werkgever welke hierover overleg pleegt met de Arbodienst.

8. Eigen ervaring
De Arbodienst zal indien de ziekte langer dan zes weken duurt de zieke werknemer een eigen verklaring toesturen. U moet dit formulier altijd invullen en meteen naar de Arbodienst terugsturen. Naar aanleiding van dit formulier kunt u, indien nodig, een oproep krijgen om op het spreekuur van de Arbodienst te verschijnen. De gegevens op het formulier zullen vertrouwelijk behandeld worden.

9. Op het spreekuur komen
Aan een oproep om te verschijnen op een spreekuur van de Arbodienst dient u gevolg te geven. Ook indien u van plan zou zijn op de dag na die, waarop het spreekuur moet plaats vinden, of op een latere dag het werk te hervatten. Deze oproep voor een spreekuur kan ook door uw werkgever worden aangevraagd. U kunt zelf ook een spreekuur op de Arbodienst aanvragen.Indien u een geldige reden tot verhindering hebt (bijv. bedlegerigheid), dan behoort u dit terstond aan de Arbodienst, die de oproep heeft gedaan, mede te delen. Vanzelfsprekend dient u dan, behalve voor bezoek aan de behandelend arts of in geval van werkhervatting, uw woning tot het eerstvolgende bezoek aan de functionaris van de Arbodienst of het eerstvolgende spreekuur niet te verlaten. U behoeft niet op het spreekuur te verschijnen, indien u inmiddels uw werkzaamheden hebt hervat, tenzij u is meegedeeld dat in overleg tussen de werkgever en de Arbodienst anders is besloten.

10. Raadpleeg uw huisarts
Bij arbeidsongeschiktheid dient u zich – in uw eigenbelang – binnen redelijke termijn onder behandeling van uw huisarts te stellen en de voorschriften van deze arts op te volgen.

11. Genezing niet belemmeren
U dient mee te werken aan een zo spoedig mogelijk herstel en u te onthouden van activiteiten die de genezing belemmeren. Indien duidelijk is dat u zich hier niet aan houdt is de werkgever bevoegd het ziektegeld in te houden.

12. Het verrichten van werkzaamheden
U dient tijdens uw arbeidsongeschiktheid geen arbeid te verrichten behalve voor zover het werkzaamheden betreft, welke u voor het herstel van uw gezondheid zijn voorgeschreven, dan wel waarvoor u toestemming hebt van de Arbodienst.

13. Loondoorbetaling bij ziekte
Het salaris wordt na een periode van 20 ziektedagen per jaar op basis van een werkweek van 40 uur, teruggebracht naar 70% van het laatstgenoten loon (De medewerkers van PJ Milieu BV/HMB B.V. zijn over het algemeen niet langer ziek dan een paar dagen. Aangezien bij PJ Milieu BV/HMB B.V. geen cultuur heerst van snel ziekmelden, zijn er geen wachtdagen (b.v. eerste twee ziektedagen zelf betalen bij ziekmelding) ingevoerd. Het ziekteverzuim is sinds 2000 steeds onder de 2%
gebleven). Diegenen die minder dan 7 ziektedagen heeft per jaar, gebaseerd op een 40-urige werkweek, wil PJ Milieu BV/HMB B.V. belonen. De werknemer krijgt als hij minder dan 7 dagen ziek is per kalenderjaar, 10 dagen per jaar een aanvulling op zijn ziekengeld tot 100%. Deze 100% doorbetaalde ziektedagen kunnen in de loop van de jaren opgespaard worden. De spaarperiode voor een 100% laatstgenoten loon, uitkering bedraagt maximaal 1 jaar. De ingangsdatum van deze spaarperiode is op 14-12-1990.

14. Zelfhervatten bij herstel
Zodra u weer in staat bent aan het werk te gaan, dient u niet een speciale opdracht daartoe van de bedrijfsarts of behandelend arts af te wachten. Wel behoort u aan uw werkgever de datum van de gehele of gedeeltelijke werkhervatting mede te delen. Zodra de werknemer voor 25%, 50% of 75% weer gaat werken, wordt het loon verhoogd naar respectievelijk 77,5%, 85% of 92,5%, waarbij nr. 13 (sparen ziektedagen 100% uitbetaling) in acht wordt genomen

15. Herstelmelding
Indien u hersteld bent verklaard, moet u dit de werkgever direct laten weten.

16. Bezwaren tegen al dan niet hersteld verklaar te zijn
Heeft de bedrijfsarts verklaard, dat u wel of niet in staat bent uw werk geheel of gedeeltelijk te hervatten maar bent u het daarmee niet eens, dan moet u uw bezwaren terstond aan de bedrijfsarts mededelen. Zowel de werkgever als de werknemer kan in beroep gaan tegen de beslissing van de bedrijfsarts bij de Arbodienst of de uitvoeringsinstantie. De uitspraak van de verzekeringsgeneeskundige van de uitvoeringsinstantie is bindend en alleen bij de rechtbank kan hiertegen beroep aangetekend worden.

17. Verplichting naleving verzuimreglement
U bent als werknemer verplicht zich aan het verzuimreglement te houden. Indien u zich niet aan het verzuimreglement houdt, is de werkgever gerechtigd sancties op te leggen.

18. Reiskosten
Reiskosten voor zover gemaakt in verband met de arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de Arbodienst zijn voor rekening van de werkgever.

19. Ongeval tijdens of door het werk
Is de arbeidsongeschiktheid of ziekte te wijten aan het werk, of krijgt de medewerker tijdens het uitoefenen van zijn beroep een ongeval en geen sprake is van grove nalatigheid of schuld , of is sprake van een uitzonderlijke situatie, dan wordt door de directie bepaald, hoe men met de 70% regeling omgaat in de daaropvolgende periode.